vrijdag 6 april 2012

100 Vogels. 8/100

Vanmorgen tijdens het koffiezetten keek ik uit het keukenraam en zag een boomkruiper op ons boompje 'z'n ding doen'. Wat een leuk beestje, die zag ik vrijwel niet bij ons vorige huis. Even later, met m'n kom koffie naast me, startte ik de computer (en dus Outlook) op. En wat voor mail ontving ik: mail van Vivara, de nieuwsbrief van april met als vogel in de spotlight: de boomkruiper. Als dat geen toeval is! Ik laat jullie even meegenieten van de nieuwsbrief hoor:


>>> BOOMKRUIPER (Certhia brachydactyla) <<<

Qua gedrag is de boomkruiper net een muis die tegen bomen omhoog kruipt. Is de boomkruiper hoog in de boom aangekomen dan vliegt de vogel naar een volgende boom, waar hij onderaan begint en vaak spiraalsgewijs omhoog klimt. Hierdoor valt het vaak niet mee de boomkruiper in beeld te krijgen. Vaak kruipt hij juist naar de andere kant van de boom. Loopt u dan ook naar de andere kant dan draait de boomkruiper fijn met u mee zodat u de vogel nauwelijks te zien krijgt.

Uiterlijke kenmerken
De boomkruiper is een kleine muisachtige vogel. De bovendelen van een boomkruiper zijn mooi bruin gestreept en de onderzijde is witachtig. Boven het oog bevindt zich een lichte wenkbrauwstreep. Boomkruipers hebben een lange, fijne gebogen snavel. Het mannetje en het vrouwtje zien er hetzelfde uit.

Grootte
Hij meet ongeveer 12 cm en is wat kleiner dan een mus.

Voorkomen
De boomkruiper komt in een groot gebied in Europa en het noorden van Afrika en Turkije voor. Hij leeft in parkachtige gebieden met oude bomen en rijk opgaand loofbos. In steden is de soort te vinden bij hoge bomen.


Nest
Het vogeltje bouwt zijn nest in ondiepe holen en spleten in bomen. Om de boomkruiper aan nestruimte te helpen zijn er speciale nestkasten voor de boomkruiper in de handel. Vivara heeft modellen met de ingang aan de zijkant. Dit is speciaal gedaan zodat de boomkruiper de invliegopening makkelijk tegenkomt bij het omhoog kruipen.


Jongen
1 à 2 broedsels per jaar, waarbij zo'n 5 tot 7 witte met bruin-roodachtige gespikkelde eieren per broedsel worden gelegd. De broedtijd duurt ongeveer 15-17 dagen waarna de jongen nog ruim twee weken gevoerd worden door de ouders.


Voedsel
Insecten, die ze met de gekromde snavel tussen de boomschors vandaan peuteren.


Geluid
De boomkruiper maakt een hoog en scherp, maar vaak onopvallend geluid: 'tie tie tie'. Hij heeft een oplopende zang 'tie tru-ie trie trie'.


Karakteristieke kenmerken

  • In tegenstelling tot de boomklever gaat de boomkruiper nooit op een stam naar beneden, altijd omhoog!
  • Zijn veren hebben de kleuren van een boomstam, waardoor hij goed gecamoufleerd is.
  • De staart wordt als ondersteuning gebruikt tijdens het klimmen.
Ook zat er een link bij naar een videofragment: http://www.vivara.nl/mediaplayer/section=factfiles/type=video/id=50/show.html

en een foto mag natuurlijk ook niet ontbreken hè:



Bij Vivara zijn leuk boomkruipernestkastjes te koop, dus mocht je ze in je buurt tegenkomen en ze onderdak willen geven kijk dan even in de Vivara shop. Vind je het leuk om nieuwsbrieven van hen te ontvangen dan kun je dat natuurlijk ook op hun site aangeven. Hier moet je zijn: http://www.vivara.nl/home

Geen opmerkingen: