zaterdag 3 december 2011

100 Vogels. 5/100

Wat kun je zelf doen voor de vogels in je eigen omgeving? Hang een voedersysteem op en/of nestkastjes. Zo haal je meteen meer vogeltjes in je eigen tuin (als je dat wilt natuurlijk, niet iedereen houdt ervan). Fijne produkten en goed voer koop ik bij Vivara (klik op de naam om de site te openen). Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar ik heb het simpel gehouden: een simpel voederhuisje:Hier zie ik dagelijks mezen, mussen en vinken eten. Natuurlijk wordt er flink gemorst en zo komen de merels weer aan hun trekken (die zijn te groot om op het plankje te zitten of  'onze' merels zijn niet zo slim om het te proberen) Natuurlijk gaan ook de restjes brood op het dak van de garage en de kruimels uit de broodzak op de grond. De poezen hou ik dan even binnen, vooral Olijf, die is erg fel op vogels (tot nu toe nog niet één gevangen, maar toch).

Vorig winterseizoen heb ik ook een paar grote zakken eendenvoer gekocht. Op oud brood kunnen die beestjes niet overleven als het zó koud is (en ze zijn zó ver/gewend aan het voeren dat het lijkt alsof ze helemaal hulpeloos zijn op zelfvoedergebied)

Leuk is het om zelf iets te maken voor de vogels, bijvoorbeeld vetbollen:

Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Dit is geen precisiewerk, de bol moet gewoon lekker gevuld zijn. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard.
  • Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.
  • Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.
  • Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot.
  • Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.
  • Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.
Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoeft u niet te verwijderen, hang hem zo op. U kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Variatietip: doe naast het zadenmengsel rozijnen of meelwormen in de vetbol.

Gezond vet?

Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels prima. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Wanneer dit op hun veren komt, tast dit de conditie van het verenkleed aan.

Dit 'recept' heb ik letterlijk van de site van de Vogelbescherming gehaald (Vogelbescherming) .
Wat ook leuk is is koekstekers als vorm gebruiken (op bakpapier leggen en volgieten), of denappels in het vet dopen (aan een touwtje, dan kun je ze meteen daaraan ophangen)

En wat denk je van zelf een voederhuisje maken? Van bijvoorbeeld een melkpak (of sappak):

Ook zag ik een leuk idee van een voedersysteem waar je een pot pindakaas in hangen kan zodat de vogels de pindakaas kunnen eten. Ik ben beslist geen deskundige hoor, maar pindakaas (gekochte) bevat nogal wat meer dan pinda's (suikers, zouten) en dat lijkt me nu niet zó gezond. Als je zelf pindakaas maakt en je stopt er niet meer in dan pinda's (ongebrand, ongezouten) dan lijkt me het een leuk idee. En vergeet niet dat vogels ook vocht nodig hebben! Een (doorgesneden) appel of peer vinden ze heerlijk of een schaaltje water of stuk geslagen ijsklontjes met een stuk gaas erover zodat ze niet kunnen badderen in het water.

En wat is nu leuker voor de kinderen dan een leuke kleurplaat kleuren en buiten de vogels zien genieten van hun eten:

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is een heel erg leuk bezigheid om de vogels te observeren! Ik kan er uren naar kijken!

Leuk, dat jullie er ook zoveel plezier aan beleven!

Fijn Sinterklaas weekend.

Groetjes Thea ♥